T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / İLKADIM - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İlyas Kılıç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Haberler

Nis

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü  Siber Suçlarla Mücadele  Şube Müdürlüğü'nden Siberay Projesi Kapsamında görevli Polis Memuru  Derya İREN koordinatörlüğünde öğrencilerimize yönelik  bilgilendirme toplantısı yapıldı.Toplantı ile ilgili sunumu ve fotoğrafları aşağıdan inceleyebilirsiniz. 

Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, güvenli internet için sanal ortamı 7 gün 24 saat tarıyor. İnternet dolandırıcıları ve kara propaganda üreticileri tek tek tespit ediliyor. Siber zorbalara gecikmeden müdahale ediliyor.Siberay; güvenli ve bilinçli internet kullanımını sağlamak, siber güvenlik alanında siber farkındalık oluşturmak amacıyla her yaş grubundan vatandaşlarımızı bilinçlendirmeyi amaç edinen bir projedir.


Nis

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Serkan ŞEN  ,  okulumuzunun öğrencileriyle "Kitap Okumanın Kazandırdıkları" konulu Kütüphane Haftası'na özel söyleşi gerçekleştirdi.Prof.Dr. Serkan ŞEN 'e okulumuz olarak teşekkür ediyoruz.

Mrt

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANILDI

 

Çanakkale Deniz Zaferinin 107. Yıl dönümünde kahraman şehitlerimiz anıldı. 18 Mart 2022 tarihinde kar engeli nedeni ile yapılamayan Çanakkale Şehitlerini Anma etkinliği, 21 Mart 2022 tarihinde okulumuz konferans salonunda gerçekleştirildi.

Öğretmenlerimiz ve bir grup öğrencimizin hazırlamış olduğu Çanakkale Şehitlerini Anma programında duygulu anlar yaşandı.

Çanakkale Deniz Savaşlarının 107.yıl dönümünde; Başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, Çanakkale'de ve bütün cephelerde savaşarak can veren kahraman şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Rahat uyuyunuz.

Mrt

2.dönemin 1.ortak sınavlarının takvimini aşağıdaki dosyadan inceleyebilirsiniz.Tüm öğrencilerimize sınavlarında başarılar dileriz.

Mrt

                                             BENİM OKULUM.

                      TOBB İLYAS KILIÇ MTAL VEFA EKİBİ İŞBAŞINDA!..

                                           TOBB İlyas Kılıç MTAL olarak okul müdürümüz Sayın Sait MURTEZAOĞLU'nun başkanlığında Rukiye DEMİRCİOĞLU, Mustafa TAŞAN  ve Deniz ÇAĞLARIRMAK'ın çalışmaları eşliğinde VEFA DESTEK ekibimiz çalışmalarına devam etmektedir.

                                           Maddi kaynağını tamamen okulumuz yöneticileri, öğretmenleri ve çalışanlarının gönüllülük esasına bağlı olarak sağladığı  VEFA DESTEK ekibi okulumuzda maddi durumu iyi olmayan öğrenci ve ailelere bilumum destekte bulunmaktadır. Destekler daha çok acil ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenmekle birlikte, yiyecek paketi, yakacak yardımı, öğrenci servis ücreti ödeme, ulaşım kartı ödeme ve öğrencilere ve ailelere nakdi yardım şeklinde gerçekleşmektedir.

                                       VEFA EKİMİZ 'in çalışmaları ile maddi anlamda dezavantajlı öğrenci ve ailelere maddi desteğin yanında, okulumuzda yardımlaşma, işbirliği ve dayanışmanın en güzel örneği sergilenmektedir.

 

Nis

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Organ Nakil Koordinatörü Gülen Kurt BULUT tarafından okulumuzun öğrencilerine "Organ ve Doku Nakli Bağış ve Koordinasyon Süreçleri" konulu sunum yapılmıştır.

Nis

Okulumuzun Çevre Koruma Kulübü tarafından gerçekleştirilen "Ben Çevreciyim" etkinliğine ait fotoğrafları aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Ock

Okullarımız ile bir şekilde ilişiği kesilmiş olan öğrencilerimizi "Gelecek Mesleki Eğitimde" vizyonu doğrultusunda Meslek Liseleri ve  Mesleki Eğitim Merkezlerimize bekliyoruz. 

Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Mesleki eğitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir.     09.12.2016 tarihli 29913 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda değişiklik yapılarak çıraklık eğitimi örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınarak mesleki eğitim merkezleri Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır. Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini işbaşında öğrenmeleri amaçlanmıştır.   1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre: Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar. Bu okul ve kurumları bitirenlere bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Ancak; mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlamaları gerekmektedir.   Mesleki eğitim merkezlerine kimler başvurabilir?     Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları:    

  • En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
  • Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.
  • Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunması gerekir).
  • Kayıt için yaş sınırı yoktur.
  • Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.

    Mesleki eğitim merkezlerine nasıl başvurulabilir?    

  • Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
  • Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler.
  • Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci/veli arasında "işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin" imzalanmasıyla başlar.
  • Öğrenci e-MESEM sistemine okul tarafından kaydedilir.
  • Öğrenci kayıt olduğu andan itibaren meslek hastalıkları, iş kazalarına karşı sigortası ile maaşı başlar, öğrenim süresi boyunca devam eder.

    Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamaları    

  • Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır.
  • En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir.
  • 181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir.
  • Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir.
  • Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir.
  • Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar.
  • Mesleki eğitim merkezi mezunları "Ustalık Belgesi" ile "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması" alarak kendi iş yerlerini açabilirler.
  • Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için "İş pedagojisi eğitimi" ile "Usta Öğretici" belgesine sahip olurlar.

    Mesleki eğitim merkezine nakil işlemleri
 

  • 9. sınıf öğrencileri ile ara sınıflarda olup aynı alandan mesleki eğitim merkezi programına nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrenciler, bulundukları sınıf seviyesinden zamana bağlı olmaksızın ve dönem kaybetmeden nakil ve geçiş yapabilecek,
  • Farklı bir alandan veya diğer okul türlerinden nakil ve geçiş yapmak isteyen 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri ise ikinci dönemin başlangıcına kadar nakil ve geçiş yapmış olmaları halinde 10. sınıf seviyesinden eğitime devam edebilecek. İkinci dönemin başlangıcından sonra nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrencilerin mesleki eğitime hazırlık amacıyla yalnız işletmede mesleki eğitim almak üzere kayıtları yapılacak ve bu öğrenciler de ilgili okulun toplam öğrenci sayısına dâhil edilecek.
  • Bu öğrencilerin nakil ve geçiş işlemleri e-Okul sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt sayfasından yapılacak.
  • Başvurular ve meslekî eğitim merkezi irtibat numarası/adresi için: https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/egitim/mesleki-egitim internet adresi ziyaret edilebilir.

    Mesleki eğitim merkezleri ne gibi avantajlar sağlıyor?    

  • 33 Alan ve 181 farklı dalda mesleki eğitim imkânı
  • Ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme fırsatı
  • 9. sınıftan itibaren iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta
  • 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az %30'u,
  • 12. sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yarısı kadar maaş imkânı
  • Ustalık belgesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması ve kendi iş yerini açma fırsatı
  • Mezun olduğu alanda %88 istihdam oranı

 

 

 Kurumlarımızın koordinasyonu ve iş birliği ile Türkiye'de mesleki eğitimi yeni bir evreye taşıyoruz.

GELECEK MESLEKİ EĞİTİMDE!
 

 


Ock

Sorumluluk sınavına girmesi gereken öğrencilerin listesini ve sınav takvimini aşağıdaki bağlantılara tıklayıp inceleyebilirsiniz. 

Ara

2021-2022 eğitim-öğretim yılının 1.döneminin 2.ortak sınavlarının takviminin görselini aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Kas

Sorumluluk sınavlarının takvimini ve sorumlu öğrencilerin listesini aşağıdaki bağlantılardan inceleyebilirsiniz. 

Kas

1.dönemin kültür derslerinin 1.sınav  tarihlerini aşağıdaki fotoğraftan inceleyebilirsiniz. 

Ekm

Toplantı ile ilgili gündem maddelerini aşağıdaki bağlantıya tıklayıp inceleyebilirsiniz. 

Eyl

Samsun İl Millî Eğitim Müdürlüğü Meslekî ve Teknik Eğitim Şube Müdürü Sayın Altan KALKIN okulumuzu ziyaret etti, derslerimize katıldı ve öğrencilerimizle sohbet etti.Kendisine okulumuza göstermiş olduğu ilgi nedeniyle teşekkür ederiz. 

Eyl

Şahlan Araç Tasarım Takımı, tamamen yerli tasarım ve üretim olan otonom elektrikli araç için oluşturulmuş bir ekiptir.

TÜBİTAK tarafından öğrencilere  yönelik olarak düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları (Efficiency Challenge Electric Vehicle), öğrenciler, akademisyenler ve sektör danışmanları tarafından tasarımı, çizimden gerçeğe dönüştürme gayretindeyiz. Ülkemiz için yerli tasarım ve üretim aracımızla heyecanlı bir yarış süreci bizleri bekliyor.

TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları ile araç teknolojileri ilgili yerli üretimin artırılması ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, katılımcıların alternatif enerji kaynakları ile ilgili araştırma imkânı edinip dünyadaki gelişmeleri takip etmeleri, deneyim kazanmaları ve bu yolla alternatif enerji kaynaklarının kullanımı konusunda ülke genelinde farkındalığın artırılması  hedefleniyor.

Takımımız tanıtım ve yaygınlaştırma teşvik ödülüne  layık görülmüştür.

Sayın  Faruk Sözen öğretmenimize ve öğrencilerimize çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz.